MB Kedah terima suntikan vaksin Pfizerbiontech

ALOR SETAR: Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md Nor menjadi individu pertama di Kedah menerima suntikan vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech pada Program Suntikan COVID-19 di Wisma Darul Aman, pada Ahad.
Muhammad Sanusi merupakan antara enam individu yang menerima suntikan kira-kira jam 5.05 petang tadi.
Turut menerima suntikan ialah Pengerusi Jawatan Kuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Dr Mohd Hayati Othman dan Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kedah, Dr Mohd Fikri Ujang dan tiga lagi merupakan petugas barisan hadapan.

Muhammad Sanusi berkata beliau menyeru agar semua rakyat Kedah bersedia untuk menerima suntikan vaksin dan tidak terpengaruh dengan usaha-usaha pihak tertentu untuk menimbulkan keraguan kepada masyarakat.
Katanya, rakyat seharusnya merujuk kepada pakar vaksin dan bukannya golongan yang di luar bidang terbabit.
“Untuk melaksanakan proses vaksinasi untuk fasa satu ini 25,000 orang. Jumlahnya ikut daerah, ada macam daerah yang besar macam Alor Setar, Sungai Petani jumlah dia ramai.
“Macam daerah yang kecil penduduk tidak ramai kadarnya kecil sikit. Terima kasih pada Jabatan Kesihatan Negeri yang telah mengepalai proses vaksinasi ini. Saya harap rakyat negeri Kedah semua bersikap positif dan bersedia untuk divaksinkan,” katanya di sini hari ini.
BACA: Ikuti perkembangan berita terkini vaksin COVID-19. KLIK di sini.
Muhammad Sanusi berkata seramai 1.76 juta penduduk Kedah dijangka menerima suntikan vaksin COVID-19 secara berperingkat mulai hari ini sehingga Februari 2022.
Katanya, bagi fasa pertama, Kedah diperuntukkan sebanyak 50,310 dos vaksin COVID-19 yang akan disuntik kepada seramai 25,155 penerima barisan hadapan.
Bagi fasa kedua bermula April hingga Ogos dan fasa ketiga bermula Mei 2021 hingga Februari tahun depan.

Sumber petikan daripada Astro Awani

Leave A Reply