Kelebihan Malaysia

Persekitaran Perniagaan Dinamik
Malaysia menawarkan persekitaran perniagaan yang rancak dan dinamik dengan syarat – syarat ideal kepada para pelabur yang mengfokuskan kepada pertumbuhan dan keuntungan. Kekuatan utama Malaysia terletak kepada infrastrukturnya yang canggih dan tenaga kerja yang produktif. Sebagai sebuah negara yang berdiri di atas kestabilan politik dan sistem perundangan yang baik, Malaysia juga banyak menyediakan insentif – insentif menarik kepada para pelabur. Asasnya, persekitaran ini didokongi oleh ekonomi yang berorientasikan pasaran dan dasar kerajaan yang menggalakkan perniagaan.

Perkembangan Teknologi
Sebagai sebuah negara perindustrian, kemajuan teknologi telah menjadi penyumbang kepada pertumbuhan Malaysia. Dengan adanya teknologi, Malaysia kekal teguh dalam menyediakan keperluan teknologi moden kepada syarikat pelabur yang berpusat di negara ini. Malaysia merupakan salah sebuah negara yang maju dari segi teknologi di kalangan negara – negara industri di ASEAN. Usaha negara untuk memajukan teknologi moden di negara ini terbukti menjadi satu kelebihan kepada para pengilang dan pengusaha di Malaysia.

Infrastruktur yang Canggih
Infrastruktur di Malaysia dibina untuk memenuhi kehendak komuniti perniagaan; ia merupakan salah satu infrastuktur terbaik di Asia. Rangkaian telekomunikasi yang mengaplikasikan teknologi digital dan teknologi Fiber Optik, Lima (5) lapangan terbang antarabangsa (dengan kemudahan kargo udara), lebuh raya yang diselenggara baik dan tujuh (7) pelabuhan antarabangsa yang menjadikan Malaysia sebuah negara yang ideal menurut kehendak pasaran di Asia – Pasifik. Industri di Malaysia terletak di lebih 500 estet perindustrian dan Zon Bebas yang dibangunkan di seluruh negara. Zon-zon ini dikategorikan sebagai zon pemprosesan eksport yang memenuhi keperluan industri beorientasikan aktiviti eksport. Terdapat juga taman perindustrian khusus yang dibangunkan untuk memenuhi industri tertentu.
Industries in Malaysia are predominantly located in over 500 industrial estates and Free Zones developed throughout the country. These zones are categorised as export processing zones, which cater to the requirements of export-oriented industries. There are also specialised parks that have been developed to cater to the needs of specific industries.

Sumber Manusia
Salah satu aset terbesar Malaysia ialah pada sumber manusianya. Tenaga kerja di sini adalah lebih muda, berpendidikan dan produktif, yang terbukti menjadi salah satu tenaga kerja terbaik di rantau ini. Kerajaan Malaysia menekankan kepada pembangunan sumber manusia untuk memastikan kelangsungan bekalan tenaga kerja bagi memenuhi keperluan sektor perkilangan dan perkhidmatan yang semakin berkembang.

Ke Arah Ekonomi Masa Depan
Hasil daripada pendekatan pandang kehadapan, pandangan strategik, dan sumber yang banyak, Malaysia menawarkan peluang daripada pelbagai spektrum kepada para pelabur. Ekonomi Malaysia yang kian cenderung kepada ekonomi berteknologi tinggi terbukti melalui penglibatan negara dalam pembuatan elektronik canggih, bioteknologi, fotonik, logistik, reka bentuk, inovasi dan sektor perkilangan berteraskan sistem automatik. Objektif Kerajaan adalah untuk menjadikan Malaysia sebagai hub untuk aktiviti rantaian nilai yang lain, seperti R&D, reka bentuk dan pembangunan (D&D), perolehan, logistik, pengedaran dan pemasaran, perkhidmatan sokongan perniagaan dan perkhidmatan perkongsian.

Kekuatan Ekonomi
Sumber Natural - minyak mentah, gas natural, tin, kayu, minyak sawit, getah
Perkembangan GDP
Kenaikan Simpanan Negara - 29% of GNI
Pendapatan per capita - RM37,758 (USD9,102)
Kadar tidak bermajikan - 3.4% (p)
Inflasi(CPI) - 2.1% (p)

Menyokong Polisi Kerajaan
Polisi Pro-bisnes
Tindakbalas Kerajaan
Pelaburan polisi liberal
Menarik cukai dan lain - lain insentif
Liberal Pertukaran Kawalan Rejim
Intelektual pelindungan harta

Tenaga Kerja Berdedikasi
Berbakat, muda, berpendidikan dan tenaga kerja yang produktif
Tenaga kerja yang pelbagai bahasa termasuk Bahasa Inggeris
Sistem vokal yang komprehensif latihan industri, termasuk kelebihan skil latihan
Hubungan industri yang harmoni dengan mininum penukaran pertikaian

Pembangunan Infrastruktur
Jaringan yang mantap mengekalkan lebuhraya dan landasan
Lapangan Terbang dan Pelabuhan yang dilengkapi dengan baik
Jaringan telekomunikasi dan perkhidmatan yang berkualiti tinggi
Pembangunan taman industri, termasuk zon industri percuma, taman teknologi dan Multimedia Super Corridor (MSC)
Advanced MSC Malaysia Cybercities and Cybercentres

Gelombang Bisnes Pembangunan
Ekonomi berorientasikan pasaran
Sektor kewangan dan perbankan yang maju, termasuk Pusat Perniagaan dan Kewangan Antarabangsa Labuan
Penggunaan bahasa Inggeris secara meluas, terutamanya dalam amalan perniagaan, perundangan dan perakaunan berdasarkan sistem Inggeris
Komuniti perniagaan tempatan yang besar dengan sejarah yang panjang dalam hubungan perniagaan antarabangsa
Komuniti perniagaan asing yang besar dalam semua sektor perniagaan
Hubungan perdagangan meluas - jumlah perdagangan negara bernilai RM1.485 trilion pada tahun 2016

Kualiti Kehidupan
Rakyat Malaysia yang mesra dan ramah
Persekitaran hidup yang selamat dan selesa
Perumahan yang sangat baik, kemudahan moden, penjagaan kesihatan yang baik dan kemudahan perubatan
Institusi pendidikan yang cemerlang termasuk sekolah antarabangsa untuk kanak-kanak
Kemudahan rekreasi dan sukan bertaraf dunia
Pembelian yang sangat baik dengan barangan dari seluruh dunia

WordPress Theme built by Shufflehound. 2019 © MBI KEDAH
error:
ms_MYMalay
en_USEnglish ms_MYMalay